maanantai 18. maaliskuuta 2013

Pengertämistä!

Huhhuh vaan. Terveisiä silikonihumalassa olevalta ihmiseltä. Kamala lemu ja tunkeutuu kyllä suoraan aivoihin kun akvan yläpuolella keikkuu ja yrittää putkilosta saumoja laitella.

Posti siis toi taustan. Se on kaunis kuin mikä mutta vaikea kiinnittää. Tultiin avomiehen kanssa siihen tulokseen, että kunhan saadaan pengerrys paikoilleen ja hiekat sisään niin lasketaan tausta niiden päälle ja toivotaan parasta. Ehkä tuon taustan voisi yrittää kiinnittää varovasti jonkinnäköisellä rautalangalla tai siimalla keskipalkista - se ei nimittäin ole turhan painava ja kevyt kiinnitys estäisi taustan valumista hiekassa syvemmälle.

Pleksipengerrys!

Silikonisaumat eivät tosiaan ole tässä mitkään kauneimmat! :) Tarkoituksena oli tehdä tiiviit pengerrykset, ettei hiekka pääse valumaan alaspäin akvaariossa. Pienempien pengerten sivuilta pitää yrittää vielä jollakin ilveellä paremmin kiinnitellä. Ei hajuakaan miten tiivistän sen. Taas silikonilla sotkemista? Isoin penger tuntuu olevan tiiviisti mutta saattaa olla, että joutuu vielä säätämään. Häiritsee ylimääräiset silikonipärskeet - nekin pääsee poistamaan vasta kun ovat kunnolla kuivuneet.

Pengerrykset on taivuteltu muotoonsa laittamalla pleksilista uunivuoan päälle uuniin 200 asteeseen, odottamalla, että alkaa taipua vuoan muotoon ja lusikalla avittelin ja painelin pleksiä varovasti nätimmälle kaarelle. Ihan onnistuneet nuo ovat, etenkin kun tarkoitus oli tehdä pehmeät kaaret.

Huomenna pitää käväistä ostamassa epoksiliimaa (esim. Biltemassa näköjään myyvät jotain superkestävää noin 8 eurolla). Tarkoituksena on ensiksi hioa pleksilaseja varovasti ja sen jälkeen voidella ne ulkoapäin (eli siis katsojan puolella olevat seinät) epoksiliimalla. Sen jälkeen kaadan mustaa hiekkaa päälle ja varovasti taputtelen ja annan kuivaa vuorokauden. Sitten akvaarion voikin jo nostaa pystyasentoon - ja toivottavasti silloin pitäisi olla hiekkavalli-pengerrykset. Tämän jälkeen pääseekin jo pesemään hiekkaa ja siirtämään sitä akvaan!


Edittiä:

Biltemasta löytyi epoksiliimaa nimellä "Teräs-Epoksi". Sillä olen nyt liimaillut pikkuhiljaa hiekkaa kiinni pleksilasiin. Tähän mennessä tuota on mennyt 8 pakettia (about 3e/paketti) ja vielä tarvitaan 3-4. On se sen arvoistakin kun katsoo miltä alkaa näyttämään:

Akvan sisältä kuvattuna.

Vielä puuttuu takaa hiekkaa reunoista.

Aika komiat vaikka itse sanonkin!

Vielä on jäljellä toiselta puolelta 2-3cm yläkulmasta päällystäminen ja sen jälkeen pleksin reunan päälle epoksiliiman ja hiekan lätkäiseminen. :) Sen jälkeen pääsemme silikoonaamaan styroksia akvan pohjaan, että akvan kuormitus kevenee eikä hiekkaa tarvita kuin 50kg. Ilman styroksia hiekkaa menisi arviolta 100kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti