maanantai 4. maaliskuuta 2013

Operaatio Juwelin valaisinkansi & nettishoppailua

Valaisinkannen tuunaussetti saapui. Päätin sitten itse fiksailla koko homman kasaan kun en jaksanut odotella avokkia kotiin tekemään asennusta paremmin. Saa sen sitten korjattua myöhemmin jos ihan pieleen meni.

Miten tuunataan?
Kärsijänä on Juwel Rio 240 -akvaarion valaisinkansi, jossa on kaksi 54W T5-valaisinputkea. Kyseinen setti riittää ihan hyvin peruskasvilajeille mutta haluaisin mieluusti jotain hieman vaativampaa myös kokeilla. Ongelmana voi olla tietysti myös akvaarion syvyys mutta katsotaan nyt miten homma toimii ja saanko papukaijalehden (jokaisen akvaarioharrastajan haaste!) kasvamaan.

Ensimmäiseksi nostin valaisinkannen paikoiltaan ja tutkailin pakkausta ja asennusohjeita. Minähän mitään porailemaan ala, nippusiteillä mennään!

T5-valaisinyksikkö kahdella putkella.

Nippusiteitä kiristellen ja leikaten, uudelleen asetellen ja taas näpit verillä kiristellen löysin sopivan yhdistelmän, joka pitää putket napakasti paikoillaan. Nippusiteet kiristin niin, että ne eivät ole kuumenevaan osaan kosketuksissa. Näin niiden tulisi kestää kauan. Ne voi vaikka vaihtaa aina putkien vaihdon yhteydessä mikäli tarvetta löytyy.

T5-valaisinyksikkö neljällä putkella.

Yksi haasteista oli selvitellä valaisinyksikön johdot niin, että ne eivät olisi ihan mahdottomalla sykkyrällä ja valaisinkansi liikkuisi vapaasti kuten tähänkin asti (akvaarion huollossa todella tärkeä tekijä!). Johtoja valaisinyksiköstä lähtee peräti 5; itse valaisinyksikön omien putkien johto ja neljä johtoa uusien putkien yksiköistä. Saa sitten pohjahiekan vaihdon jälkeen asetella tuon jotenkin paremmin. Nyt johdot vain roikkuvat pitkin akvaarion sivuja.

Whuu, kansi mahtuu kiinni!



Ja tältä se nyt näyttää! Kuvat on otettu täsmälleen samoilla kameran asetuksilla.

108W, 2 x T5-loisteputkea

216W, 4 x T5-loisteputkea



Sittenpä voidaankin päivittää mitä tuleman pitää!

Zooplus mokasi. Ilmoittivat, että loisteputkia, jotka tilasimme ei ole jäljellä. Vieläkin kyseisen paikan internetsivulla tosin samoja loisteputkia kauppaavat.

Noh, koska ei kauheasti huvittanut alkaa maksaa 40-50€/kpl loisteputkista, joita tarvitsimme neljä kappaletta, päädyin tekemään tilauksen aquaristikshop.comista. Sieltä tilattuna putket tulivat Zooplussaa vain hieman kalliimmaksi vaikkakin postikulut ovat aika iso osa tilauksesta.

Valitettavasti niitä putkia, joiden valitsemiseen olin käyttänyt ikuisuuden, ei ollut tästäkään kaupasta saatavilla. Päädyin sitten ottamaan melkein sokkona (eli vain Googlen kuvahakua apuna käyttäen) 3 x Dennerlen Tropical T5 Amazon Day -putkea sekä yhden Dennerlen Tropical T5 Color Plus -putken akvaarion värejä vahvistamaan. Toiveissa on, että akvaario valo on "viileää valkoista valoa" ja yleisilme raikas. Ei missään nimessä rakossa olleen värinen. Sormet ristissä, että tilaus osui oikeaan?

Saksasta kun tilaa niin edullisia hintoja tasapainottavat melkoiset postikulut. Sen takia yleensä kannattaa tilata myös perusjutut täyteen varastoihin (samalla vahtien, että postikulut eivät seuraavalle "askelmalle" nouse). Tuli sitten täydennettyä samalla kasvilannoitevarastoa. Nestemäisiä lannoitteita ei todellakaan tarvinnut lisää mutta pohjalannoitteet ovat loppuneet täysin. Nappasin 10kpl paketin TetraPlant Cryptoja, jotka olen hyväksi havainnut. JBL-kasvilannoitepalloja etsin myös mutta päädyin kokeilemaan Dennerlen vastaavia (Perfect Plant Deponit NutriBalls), koska olivat pienempiä ja näin ollen helpompia varmasti laitella kasvien juurille... Ja kerta pitkä paketti on tulossa niin samoihin postikuluihin pläjäytin Eheimin 60cm pitkät kasvipihdit. Nyt ei tämän akvaristin kädet enää kastu saati iho huuda hallelujaa!

Mutta ehkä pitää paljastaa se suurin ostos nyt minkä olen aina akvaan halunnut mutta mitä ei ole vielä järkevänhintaista vastaan tullut; 3D-tausta! Niin ja siihen vielä akvaario"silikonia", jolla voi liimata taustan vaikka akvaariossa olisi vettäkin. Kätevää, ei tarvitse odotella kuivumista kun tausta on paikoillaan. Katsoo nyt miten tekniikka menee piiloon tuonne taustan taakse vai pitääkö viritellä putket ynnä muut sivuille. Toivottavasti paketti ei viipyisi matkalla liian kauan!

Tuleva 3D-tausta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti