maanantai 25. helmikuuta 2013

Akvaariolle uusi ilme

Nyt kun Mini on lomalla kuukauden ja liikuntakiellossa (eli tokoilut ovat tauolla) ja mulla on liikaa energiaa Murmelin kanssa touhuamisen ohella niin ryhdyttiin avomiehen kanssa tämmöiseen projektiin (eli minä puuhailen ja touhuan ja avomies auttaa tarvittaessa). Verta, hikeä ja kyyneliä luvassa!

Mitä tehdään?

Valaistus: 2x54W (0,45W/l) --> 4x54W (0,9W/l)
Suodatus: 1400l/h --> 2150l/h
Pohja: vaalea hiekka (n. 40kg) --> musta hiekka (60kg)
Tausta: kalliokuvio --> kiiltävä musta
Sisustus: mopanipuut pois (vanhat hajoavat käsiin!), mangrove puhdistetaan, etsitään kiva moorapuu akvaan, ehkä myös toinen mangrove
Kalasto: pysyy samana
Kasvit: pysyvät ennallaan, koitetaan löytää joku kiva lumme ja etualan kasveja (blyxa japonica esim.)
Budjetti: loisteputket (~100€), tekniikka (~150€), hiekat, kasvit ja muu sisustus (~100€), yht. 350€

Tähän asti tehtyä:

- Tilattiin Arcadian Ultra Seal T5 2x54W Controller -setti. Tuo siis mahdollistaa kahden lisäputken kiinnityksen akvaarion valaisinyksikköön. Valjastan avomiehen tähän hommaan. Vaikka kyse on vain nippusidepelleilystä niin todennäköisesti onnistuisin hölmöilemään niin urakalla, että valaisinyksikkö lilluisi lopulta akvaariossa.
- Asennettiin Eheimin Biopower 240 -sisäsuodatin turvaamaan hyödyllisten bakteerien säilymistä ja roskienkerääjäksi. Saa viikon pyöriä tuolla ennen kuin pohja vaihtuu.
- Ostettiin lähilemmikkiliike tyhjäksi mustasta akvaariohiekasta. Tilattiin 20kg lisää. Oltiin tyytyväisiä hinta-laatu-suhteeseen; kaunis sävy ja hinta kohdallaan (10€ / 10 kg).

Lähtötilanne!

Päivitellään projektin edetessä!



26.2.2013:

Löydettiin tosi upea moorapuu! Tai no löysin sen jo viikko sitten mutta en uskonut, että kyseinen puu olisi vielä jäljellä. Hintakin yllätti. Tuon kokoisesta joutuu yleensä maksamaan useampia kymppejä mutta tämä kyseinen viimeinen yksilö lähti meille hintaan 12,50€. Fiksailin puuta niin, että se seisoo nätisti akvan takalasiin nojaten. Sai käyttää voimaa, talttaa ja pihtejä! Viilalla poistin terävät kulmat. Kovaa tekoa nämä juurakot.


Moorapuu käsittelyn jälkeen.

Sitten arvioin akvaariossa olleiden juurakkojen kunnon. Kaikki mopanipuut (4kpl) saa heittää menemään. Niitä ei pysty puhdistamaan koska ne hajoavat käsiin jo pienen taivuttelun jälkeen. Mangrovet säilyvät yleensä mopaneja paremmin ja oletetusti akvan iso mangrovejuurakko oli hienossa kunnossa levättymistä lukuunottamatta. Eikun pesemään. Enpä nyt heti alkuun keksi parempaa tapaa viettää tiistai-iltaa kun vessan lattialla istuen juuresharja kädessä ja mangrovejuurakkoa raivoisasti harjaten. Lisätään tähän se, että parin vuoden aikana kertynyt kalanp*ska lentää pitkin vessan seiniä, lattiaa ja harjaajaa. Pitää katsoa huomenna päivänvaloa vasten, että miten hyvin onnistuin saamaan levät irti.

Mangrove-juurakko pesun jälkeen.

Kannot/juurakot, jotka eivät ole ennen akvaariossa olleet on hyvä liottaa ennen tulevaa käyttöä. Anopin kissalle Nasulle lahjaksi hommatun hiekkalaatikon pohja on suurin astia jonka löysin tähän puuhaan. Tuo juurakko ei meinaan tavalliseen sankoon mahdu. Sormet ristissä laskin moorapuun kuumaan veteen ja toivoin, ettei väriä irtoaisi paljoa. Ei auttanut sormien ristiminen: juurakko päästää väriä ihan törkeästi! Se on sitten vesien vaihtelua ja ahkeraa liotusta edessä + juurakon kääntelyä kun tuo on niin hankalan muotoinen, että sehän ei kerralla veden alla mitenkään päin mahdu olemaan. Murrr.

Moorapuun liotusta. Vieressä kylvyssä myös pari kookospähkinän kuorta ja kivikoriste.



27.2.2013:

Ongelmia pukkaa.

Tilattu sisäsuodatin rämisee. Korjasin tilannetta näyttämällä puukkoa roottorin propellin siivekkeille ja siinä olleelle selkeälle valuvialle. Ei rämise enää häiritsevästi. Odotan sen verran, että roottori siivekkeineen limattuisi pikkuhiljaa ja muuttuisi äänettömäksi.

Tilattiin loisteputket. 4 x Arcadia Plant Pro T5. Ei ollut juuri vaihtoehtoja 54W T5-sarjassa mutta näytti ihan kivalta värisävyltä (onneksi). Kaikkein tärkeintä on, että vesi ei ole liian kauan rakossa levänneen pissan sävyistä. Olivat kaiken lisäksi alennuksessa; 25€/putki ei kirvele budjetissa ihan niin paljon kuin normaalihinta (40€/putki, hyi!). Se olikin sitten ensitilausalennuksesta huolimatta (-10€) koko projektin kallein yksittäinen tikki.

Muru järsi muodottomaksi toisen mangrovekannon jonka olin nostanut pesua varten esille kylppäriin sankoon. Toivottavasti oli hyvää! Jospa löytäisi toisen tilalle huuto.netistä tai vastaavasta. Ei minulla ole mitään alan kauppoja vastaan mutta sieltä ostettuna kanto/juurakko ei ole ollut koskaan akvassa ja 100% varmasti mangrovepuun ollessa kyseessä vesi värjäytyy ensimmäisinä kuukausina ruskeaksi.

Pysyyköhän budjetti?

Tekniikka niellyt tähän mennessä 140€
Loisteputket 90€
Sisustus 80€

Jäljellä noin 40€ kasveihin ja uuteen kantoon. Tiukille menee.

Saipahan tehtyä jonkin näköisen suunnitelman, että menee sitten kasaus nopeasti. Sain myös sovitettua niin, että välttämättä toista mangrovea ei tarvitse. Mittasuhteet saattavat tosin hieman heittää, joten pitää vielä tutkailla...

Painttitaidot koetuksella.

Myöhäispäivitys: löysin ihan nätin mangroven akvaariokaapin kätköistä ja hinkkailin sen puhtaaksi. Hirveä homma taas kerran mutta tehty. Sen saa kivasti lepäämään tuon isomman mangrovepuun alle niin, että kaksi puuta muodostavat alikulkutunnelin. Tulee varmaan nätti. Piilotin mangroven Murmelilta.


4.3.2013:

Upotin moorapuun akvaarioon viikonlopuksi kun käytiin anoppilassa. Takaisin ajettaessa tokaisin avokille, että nyt siellä on mustaa vettä odotettavissa mutta ei tuo ole kovin paljoa värjännyt (onneksi).

Budjetti paukahti rikki viimeisten hankintojen seurauksena; tilattiin 2 x 1050mm pitkille putkille tarkoitettua heijastinta niin on uusilla putkilla myös heijastimet olemassa. Samalla hommattiin uusi lämmitin (Eheim Jäger, merkkiuskollisia...) ja nyt odottelen josko lykästäisi ja huuto.netin kohde sulkeutuisi ja saisin himoitsemani mangroven akvaarioon. Onnistuin sieltä myös hankkimaan vihreän tiikerilumpeen (tarkoitus oli punaiselle mutta minkäs teet kun ei ollut tarjolla sopivaa).

Puolustukseksi on sanottava, että lämmitin ja heijastimet olivat -40%. Ihan hyvä diili!

Valaisinyksikköön saapui lisävalojen modauslaite. Pitäisi alkaa kiinnitellä ja kokeilla. Laitan siihen aluksi pari vanhaa putkea kiinni niin valoshokki ei ole heti niin kova. Varmasti kuitenkin melko kirkasta kyytiä luvassa! Heijastimet ja lämmitin on jo lähetetty meille kaupasta, putket vielä puuttuvat mutta ne saapunevat viimeistään ensi viikolla. Pääsen ehkä jo tällä viikolla kasaamaan uutta kokonaisuutta. :)

Heijastimet: 24€
Lämmitin: 20€
Vihreä tiikerilumme postikuluineen: 8€

+ mahd. mangrove-kanto postikuluineen n. 30€

Yhteensä budjetti ylitetty 42€:lla. Vielä menee muutama ege kun pitää hommata noihin heijastimeen T5-putkien pidikkeet, niissä taitaa olla nyt T8:t. 2-3€ tikki vain. Yksi kasvi vielä hakusessa minkä erityisesti haluan: blyxa japonica. Siihen menee muutama euro mutta se on sen arvoista jos saa hienon ruohomaton akvaan. Löytyisi nyt vielä joku joka tätä kasvia suostuu myymään ja postittamaan...

Ainiin, mainitaan nyt vielä, että moorapuu ei uppoa kunnolla ja on kahlittu pohjaan likoamaan koristekiven avulla. Jospa se siitä muutaman viikon aikana antaisi periksi ja pysyisi pohjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti