tiistai 31. tammikuuta 2012

Lumileo ja pakastenakki

Hrrr! Mittari näytti tänä aamuna kello 8:30 peräti -33C. Ei auta, eli ylös, ulos ja lenkille!

Leonberginkoira on erittäin hyvä talvikoira. Tuolla meidän lauman pösilöllä ei tunnu viima eikä kylmyys haittaavan menoa ja neiti porhaltaakin aivot riemuvaihteella metsäkauriin tavoin pitkin lähimetsän umpihankia. Valitettavasti maastonakki ei suoriudu pakkasista yhtä mallikkaasti. Eikä koiraihminenkään.

Minin fiksusti suunniteltu talvikarvaan vaihto (joulukuu-tammikuu, haloo nakkisein!) on parhaillaan menossa ja neidille kasvaa hienoa ja kiiltävää turkkia nakujen vatsalaikkujenkin peitteeksi. Valitettavasti turkki ei ole vielä koko komeudessaan, joten Mini saa joka kerta ulos mennessään haalarin päällensä. Ja joka ikinen kerta olo on kuin vauvaa pukisi. Mini syliin istumaan ja tassu haalarin hihaan. Toista kahdeksan kertaa, koska Minillä on lämpöhaalari ja sen päällä lunta ja tuulta hylkivä talvihaalari. Naapurikin huikkasi, että "Minihän näyttää ihan nakilta!" kun käveltiin ohitse (Mini kärjessä punaisessa haalarissaan). Murulla riittää kun pään yli heittää heijastinhuivin.

Harmi vaan, että haalari suojaa kaiken muun paitsi Minin tassut - ja minkäänlaiset tossut eivät Minin tikkujaloissa pysy (eikä neiti niitä suostu käyttämään). Kun lämpö painuu siis alle -25 asteen, Mini nostelee tassujaan ja alkaa vetämään kotiinpäin. Tänään palattiin lenkiltä niin, että leo pomppi umpilumessa polun vieressä ja Mini matkusti minun sylissä. Lämmön ollessa kuitenkin noin matalalla on lenkkimatkat lyhentyneet liki puoleen. Murun olen käyttänyt nyt parina päivänä vielä yksin pidemmällä lenkillä kun Mini on nukkunut kotona tyytyväisenä viltin sisässä. Lauhempia kelejä odotellessa..

Kuinka sitten aktivoida tuota pientä energistä koiranpentua? No tietysti ostamalla paketin nakkeja, leikkaamalla ne sopivaksi palkitsemispaloiksi ja opettamalla uusia temppuja - ja kertaamalla vanhoja. Pentu jaksoi einesmakkaran voimalla keskittyä yllättävän kauan jopa Miniin verrattuna vaikka Miniä kuuliaisempaa ja herkuille persompaa tapausta tuskin löytyy. Vuorottelin koirien kanssa ja saatiin vietettyä oikein pitkä ja kiva koulutustuokio.

Minin vuorolla lähinnä kertailtiin vanhoja temppuja (ainakin hyvin tärkeä "koriin" -käsky, jossa neiti siivoaa itse lattialla lojuvia leluja koriin..) ja koitin vahvistaa myös "niiaa"-käskyä. Harmi vain, että aina kun Mini innostuu, koiran takapuoli myös laskee ja niiaus menee maahanmenon näköiseksi. Ratkaisua en ole vielä keksinyt. :D

Murun kanssa kokeiltiin "valot" -käskyä useamman kerran. Harmi, että neidillä itsellään ei oikein sytyttänyt, eikä leo tuntunut ymmärtävän mitä minä oikein tuota lumoavaa nakinpalan antamista vastaan haluan koiran tekevän. Joskus tämä käsky onnistuu mutta yleensä ei. Muru kun luulee, että nenällä tökkiminen pitkin seinää on sama kuin valokatkaisijaan osuminen. Sen jälkeen tarjotaan vielä tassua kieli toiselta puolelta suuta roikkuen kun tuo typerä emäntä ei tajua antaa sitä herkkupalaa. Tämä johtaa siihen, että minulla ei pokka pidä, alan nauramaan / hihittelemään ja Muru innostuu. Onneksi peruskäskyt toimivat hienosti. Vahvin taitaa olla "paikka" ja leo on sen selkeästi sisäistänyt. "Paikka!" kun kajahtaa niin Muru pysähtyy kuin paskahalvauksen saaneena. :) Mieluisin käsky on kuitenkin tassun antaminen. Murun mielestä tassua pitää tarjota aina ja erityisesti "mummille ja ukille".

Ainiin! Voin julistaa itseni ruokasodan voittajaksi. Minille löytyi ruoka, jonka se kelpuuttaa eikä neiti enää kärtä Murun ruokaa (RC Giant Junior Active voi olla 10kg corgi-mixille hieman tuhtia tavaraa..). Harmi vain, että nyt Muru kärttää Minin ruokaa. Parempi kuitenkin näin päin!

Jospa saisi otettua leikkikuvia ulkoa kunhan ilmat vähän lauhtuisivat. Meno on varsin hurrrrjaa joka kerta kun kaverukset pääsevät juoksemaan ilman talutushihnoja. :)

Nam nam, kauppareissun tuliaisia!

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Hei me kokataan!

"Vitsit sä oot kyl yks ihana sekopää!", tokaisi kaverini kun kerroin, että uunissa oli kolmisen kiloa jauhelihamureketta paistumassa ihan vain kahta karvakuonoa varten. Minin poikakaverin Jimpan perhe lahjoitti meille 800g jauhelihaa (Murmeli halusi tähän väliin haukahtaa, että lahjoituksia otetaan mielellään vastaan jatkossakin!) ja pakkasesta löytyi lihaa vielä lisää, päätettiin tyttöjen kanssa hieman laittaa herkkuruokaa näin vuodenvaihteen kunniaksi.

Kun aloin lastata pöydälle murekkeen raaka-aineita, kahden pähkinäaivoisen turrikan silmät suurenivat lautasen kokoisiksi; "noin paljon lih-haa!". Kun pöydälle oli nostettu noin 2,1kg jauhettua ruhoa (800g sika-nauta-jauhelihaa, 800g naudan jauhelihaa, 500g riistajauhelihaa), Mini meni villiksi ja esitti kaikki hurmokseltaan mieleen nousseet temput varmuuden varalta ilman yhtään käskyä - olihan se varsin todennäköistä, että moista jauheliha-aarretta vahtiva emäntänsä olisi vain unohtanut pyytää tätä yli-innokasta maastonakkia temppuilemaan ruokaa vastaan. Muru keskittyi Minin temppuilutuokion aikana haistelemaan kaikki lihapakkaukset läpi varmuuden varalta kahteen kertaan eikä inventaariota tehdessään antanut minkään häiritä itseään (etenkään emännän sähinän, joka jossakin taustalla yritti viestittää jättämään jauhelihat rauhaan).

Jos karvakorvilta kysyttäisiin, maailman herkullisimman murekkeen raaka-ainekset olisivat vain hervoton löntti jauhelihaa ja ehkä muutama kananmuna makua antamaan. Harmi vain, että näiden kulinaristien emäntä on asiasta hieman eri mieltä. Mureketaikinaan siis lisättiin pussillinen (noin 300g) jäisiä kruunuvihanneksia tehosekoittimessa sirkkelöityinä sekä kaksi pientä porkkanaa hienona raasteena. Valkosipulinkynsiäkin emäntä kehtasi mukaan jauhaa neljä kappaletta ja mokoma innostui tehosekoittimen tehoista sen verran, että antoi parin (luomu)kananmunan kuorenkin mennä taikinaan mukaan. Samalla tuli vatkattua pari kananmunaa tehosekoittimella. Kumma miten paljon sotkua siitäkin syntyi. Maastonakin ja teinileijonan vastusteluista huolimatta seokseen kaatui vielä puoli pussillista korppujauhoja ennen kuin taikina oli diktaattorikokin mielestä valmista muokattavaksi.

Ainekset: 
800g sika-nauta-jauhelihaa
800g naudan jauhelihaa
500g riistajauhelihaa
6 kananmunaa (2 kuorta)
300g kruunuvihanneksia (jäisiä)
2 porkkanaa (raastettuina)
4 valkosipulinkynttä (murskattuina)
½ pussia korppujauhoja (kasvis-kananmunamössöön turvotettuna)

Tässä vaiheessa tuli hyvin selväksi, että laumamme nelijalkaiset ystävät olivat jo hieman kärsimättömiä ilmassa leijuvien aromien vuoksi; maastonakki tarjosi tassua minkä kerkesi aina katsekontaktin saatuaan ja teinileijona kierteli malttamattomana keittiötä ympäri (näykkien keskellä keittiönmattoa päivystävää isosiskoaan niskasta ohikulkumatkoillansa).

Turhautuneet ruokailijat.

Valitettavasti perheemme laumanjohtaja on överitaiteellinen täydellisyyden tavoittelija. Pienten hauvojen elämänilo alkoi kadota viattomista tummista silmistä sitä mukaa kun laumanjohtaja brutaalisti tunki luunmuotoiseen muottiin mureketaikinaa. Minin uhittelusta päätellen tämä toimitus kesti ärsyttävän kauan. Viimein pelti täyttyi kauniista luu-murekelönteistä. Järkytys oli suuri kun Mini viimein ymmärsi miten sadistinen luonne tuo hänen palvomansa laumanjohtaja todellisuudessa oli; täynnä herkkupaloja ollut pelti laskettiin lattialle sijoittamisen sijaan kuumaan uuniin lasiseinän taakse!

Taiteellisia murekepaloja.

Mini ei yleensä vähästä hätkähdä mutta ilmassa leijuvat hajut voimistuivat hetki hetkeltä ja tuo kypsyvän murekkeen aromi tuntui tunkeutuvan pienen corgi-mixin kuonoon kuin kuuma veitsi voihin. Oi kuinka pitkä on odottavan aika! Urhoollisesti Mini vahti ilme värähtämättä uuninluukkua tuskallisen viidentoista minuutin ajan vain väistyäkseen korvat luimussa kun tuo julma diktaattori käski maastonakin siirtyä uuninluukun avaamisen ajaksi.

Ei niin taiteellisia murekepaloja..

Vihaan sitä kun kirjoittaja pilaa tarinan venyttämällä sitä tarpeettoman pitkäksi vaikka loppuhuipennos olisi voinut olla jo useampi luku sitten. Minun on tässä vaiheessa pakko myöntää, että tyttöjen odotus ei ollut vieläkään ohi mutta yritän tiivistää loput tapahtumat ruokailuun asti:

Liha-luut veivät huikeasta noin 3kg:n taikinasta vaivaisen kolmasosan. Loppu olisi siis vielä muovailtava. Nuuskujen onneksi diktaattorikokki kuitenkin luopui luumuotista valmiiden murekkeiden näyttäessä enemmän tai vähemmän ravintoketjun lopputuotokselta kuin Gordon Ramseyn ravintolan ruokalistan annokselta. Loppu 2kg taputeltiin siis levyksi isohkolle uunipellille leivinpaperin päälle ja tuikattiin uuniin kypsymään. Nopeaa, helppoa ja ah, niin turhautunutta!

Turhautumisen vallassa nuijittu mureke.

Koska luomisvimmassa toteutettu mureke-projekti oli lähes saatettu päätökseen, päätti laumanjohtaja käyttää tarjoilussa hienompia lautasia kuin tylsiä oman kuvan rumasti heijastavia metallisia koiranruokakippoja. Onneksi pitkään maistiaisia kerjänneet makutuomarit eivät niin tarjottavan ulkonäöstä piitanneet (ja lautasten vaihtoakaan tuskin huomasivat). Luvan saatua murekepalat katosivat hujauksessa massuun. Saivatpa vielä toisetkin palat.. Ja kolmannet. Neljänsiä en uskaltanut ahneille örvelöille enää antaa. Maastonakin maha näytti sen verran pullealta, että neljännen biitin saatuaan neidin varsin lyhkäsillä jaloilla olisi ollut vaikeuksia yltää lattiaan.

Ulkonäölle arvosanaksi 2/5.

Maku 5/5!

Minäkin annan maulle täydet pinnat.

Nom nom nom! Lisää!

Osan murekkeesta laitoin annospaloissa pakkaseen, osa on kannellisessa kattilassa jääkaapissa. Tytöt nukkuvat nyt varsin tyytyväisinä mahat pulleina sohvan divaaniosalla. Kokataan taas uudestaan (ei kuitenkaan ihan heti, sotku keittiössä oli melkoinen).

Etsi kuvasta Mini.. :D